A GONDOLATOK HATALMA

Olvassuk el a következő igéket: 2Móz 20:17; 1Kor 2:16; Mt 5:8; 1Krón 28:9! Mi a közös bennük?

A Bibliában természetesen sok tanácsot találhatunk tetteinkre és beszédünkre vonatkozóan, ami érthető is, mert cselekedeteinknek és szavainknak roppant nagy a hatása úgy ránk, mint másokra.

A Bibliából az is világosan kitűnik, hogy az Úr odafigyel gondolatainkra. De vajon miért? Számít-e egyáltalán, mi jár a fejünkben, amíg ez tettekben nem nyilvánul meg? Miért kell Istennek törődnie azzal, hogy mit gondolunk? Kit sérthetnének mások gondolatai, a magánjellegű, személyes dolgok, amelyek – ha nem öltenek testet szavakban vagy tettekben – nem árthatnak senkinek?

Miért számít az, hogy mit gondolunk, amíg nem váltjuk tettekre ötleteinket? Egyáltalán lehetséges nem a gondolataink alapján cselekedni? Ha pedig nem azok vezérlik tetteinket, akkor miért fontos, hogy mit gondolunk (lásd: 1Móz 6:5; Péld 4:23; Mt 5:27–30)?

Mivel minden szavunk és tettünk alapja a gondolat, nagyon is számít, hogy mit gondolunk. Minden gonosztett, minden gonosz szó, minden bűn egykor valakinek a gondolatában fogant meg. Hány és hány millió ember dédelgetett magában eleinte ártatlannak látszó gondolatokat, amelyek végül hihetetlen károkat okozó szavakká és tettekké érlelődtek! Ki tudhatná előre, mi marad csak gondolati szinten, és mi fogan meg, hogy végül keserű gyümölcsöt teremjen? Sohasem tudhatjuk biztosan, ezért jobban tesszük, ha szigorúan ügyelünk gondolatainkra, mielőtt valami szóvá vagy tetté fejlődne, fájdalmat és kárt okozva önmagunknak, esetleg másoknak!

Próbáljuk meg elképzelni, milyen rémítő lenne, ha gondolatainkat kivetítenék egy vászonra, amit mindenki láthat! Mi játszódna le a vásznon? Vajon bátran állnánk a vetítés elé, vagy inkább változtatnánk a gondolatainkon?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: