AZ ÜDVÖZÍTŐ ISTEN

„Eltöröltem álnokságaidat, mint felleget, és mint felhőt bűneidet; térj én hozzám, mert megváltottalak" (Ésa 44:22).

A tegnapi tanulmányban megvizsgáltuk: Isten igényt tart ránk annak jogán, hogy Ő a Teremtőnk. Ilyen értelemben tehát a tulajdonai vagyunk. Mégis, bukott világunkban önmagában ez sem lenne elegendő indíték arra, hogy neki akarjunk szolgálni, neki akarjuk szentelni életünket és értékrendünket. Kötelezhetne az engedelmességre, mint ahogy a munkáltató engedelmességet vár el alkalmazottjától, de Isten nem akarja, hogy pusztán szigorú kötelességtudatból szolgáljuk. Azt szeretné, hogy tetteinket az iránta érzett szeretet vezérelné. Ne csak úgy szeressük, mint Teremtőnket, aki felettünk áll, hanem mint Üdvözítőnket is, aki életét adta értünk.

Idézzünk fel néhány olyan esetet, amikor csak kötelességből tettünk meg valamit, és olyat is, amikor cselekedeteinket a szeretet vezérelte! Ez az ellentét segít megérteni, hogy mit kíván tőlünk Isten!

A Bibliában világosan olvasható, hogy az Úr nem csak Teremtőnk, de Üdvözítőnk is. Számos igevers említi Jézust, mint Megváltónkat. Krisztus kereszthalálának lényegét valójában lehetetlen megérteni a megváltás gondolata nélkül.

Olvassuk el Róm 3:24; Tit 2:14; 1Pt 1:18–19 és Gal 3:13 verseit! Ezek az igék Krisztus megváltásunkért végzett munkájáról szólnak. Milyen hatással vannak ránk ezek a gondolatok? Arra indítanak, hogy szolgáljuk az Urat, és neki szenteljük tőle kapott ajándékainkat?

A „megvált" és a „megváltás" szó mind az Ó-, mind az Újtestamentumban különböző szavakból ered, amelyek többek között azt jelentik: „visszavásárolni", „kiváltani", „megszabadítani". Ezek a jelentések mind azt az igazságot közvetítik, hogy mit tett Jézus értünk. Tehát nem csak a Teremtőnk, hanem a Megváltónk is. Ő szabadított meg a bűn hatalma alól, végső soron a bűn végleges következményeitől is (lásd: Róm 6:23). Ha kezdjük érteni, mit jelent személyesen nekünk a megváltás, és tapasztaljuk a megváltásból eredő szabadság örömét, könnyebb lesz Isten akaratának alárendelnünk életünk fontossági sorrendjét.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: