Jézus, az értékrendünk Ura

E HETI TANULMÁNYUNK: 2Móz 19:5; Róm 3:24; Ef 1:7; 1Móz 2:24; Jób 1:1–5

„Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek" (Mt 6:33).

KULCSGONDOLAT: Az Úr nem azt kéri: életünkben első lehessen az egyenlők között, hanem hogy ne legyen senki, aki hozzá fogható.

KRISZTUS KÉRÉSE. Jézus azt kéri, hogy életünkben Ő álljon az első helyen. Ezt mondja mindenkinek, aki tanítványa akar lenni: „Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom" (Lk 14:26).

Természetesen Jézusnak ezt a kijelentését nem kell szó szerint értenünk. Azt tanítja, hogy szeressük ellenségeinket (Mt 5:44), így magától értetődő, hogy a hozzánk legközelebb állókat, így közvetlen családtagjainkat is szeretnünk kell. Jézus itt nem arra kér, hogy gyűlöljük meg családtagjainkat; inkább egy erősen túlzó hasonlattal hívja fel figyelmünket annak fontosságára, hogy életünkben neki kell adnunk az első helyet. Azt szeretné, ha Ő állna a fontossági sorrend élén, Ő kapná legmélyebb hódolatunkat. Ha figyelembe vesszük, hogy Jézus nem csak Teremtőnk, de Megváltónk is (lásd: 1Pt 1:18–19), akkor felismerjük, milyen sokkal tartozunk neki. Viszonzásul nem kér mást, csak hogy első legyen az életünkben. Hogyan is utasíthatnánk vissza ezt a kérést?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: