ELFOGADNI ISTEN KEGYELMÉT (1Korinthus 1:18–31)

Kegyelmes mennyei Atyánk maradéktalanul gondoskodott üdvösségünkről. Mi, akik holtak voltunk bűneinkben, élhetünk Krisztus Jézus által. Pál apostol így hirdette a jó hírt: „Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol" (Róm 10:9). Amikor Pált és Silást megkérdezte a filippibeli börtönőr, mit cselekedjen, hogy üdvözüljön, válaszuk egyszerű és lényegre törő volt: „Higyj az Úr Jézus Krisztusban, és idvezülsz mind te, mind a te házadnépe" (ApCsel 16:31)! Az üdvösség mindenkié lehet, aki elfogadja Isten tökéletes tervét. Ha hiszünk az Úr Jézus Krisztusban, akkor megtartatunk.

Sajnos nem mindenki hajlandó elfogadni Isten tökéletes tervét. Egyesek úgy tekintik a kereszt üzenetét és a vér általi engesztelést, mint az emberiség barbár múltjának maradványát. Mások inkább saját bölcsességükben bíznak, mint Isten bölcsességében.

Hogyan ábrázolja Pál apostol azt, ahogy a különböző emberek fogadják Isten tökéletes megváltási tervét (1Kor 1:18–31)? Milyen hatással van ma az emberekre az evangélium üzenete?

Az apostoli időkben voltak, akik szégyennek, botránykőnek tartották Jézus Krisztus kereszthalálát. Hogyan lehetne Messiás az, akit úgy végeztek ki, mint egy bűnözőt? Mások ostobaságnak tartották a kereszt üzenetét. Hogyan befolyásolhatná egyetlen ember halála az emberiség sorsát? Mindkét csoport elutasította Isten tökéletes megváltási tervét, és gúnyolta kegyelmét. Egyesek azért, mert ellenkezett saját vallási nézeteikkel, mások csupán azért, mert nem tűnt ésszerűnek, logikusnak és elég „tudományosnak".

Voltak azonban olyanok is, akik elfogadták a Jézus Krisztus általi megváltás jó hírét. Elfogadták Krisztus bűneikért hozott áldozatát éppúgy, mint Isten hatalmát és bölcsességét. Az evangéliummal szemben tanúsított ellenállást figyelmen kívül hagyva Pál apostol kijelentette: „Mert nem szégyenlem a Krisztus evangyéliomát; mert Istennek hatalma az minden hívőnek idvességére" (Róm 1:16).

Gondolkodjunk el azon, hogyan fogadtuk az evangélium üzenetét, amikor először értettük meg igazán! Tekintsünk vissza, milyen volt akkor a kapcsolatunk Jézussal, és hogyan válaszoltunk megmentő kegyelmére! Mi indított arra, hogy elfogadjuk a felkínált üdvösséget? Vagy lehet, hogy még mindig kifogásokat keresünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: