JÉZUS HALÁLA (Márk 15:33–41)

„Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet" (Mk 15:34)?

„Sátán kegyetlen kísértéseivel kínozta meg Jézus szívét. Az Üdvözítő nem tudott átlátni a sírkamrát elzáró kövön. Egyetlen biztató reménysugarat sem látott, hogy majd győztesként jön elő a sírból, és semmi biztosíték nem volt arra, hogy az Atya elfogadja áldozatát. Krisztus attól félt, hogy a bűn oly súlyos Isten szemében, hogy örökre elszakítja Őt az Atyától. Krisztus azt a lelki kínt érezte, amit a bűnösök éreznek majd, amikor az irgalom nem könyörög többé a bűnös emberi nemzetségért. A bűnnek ez az érzete volt az, amely az Atya haragját Krisztusra, az emberek helyettesére öntötte ki, ami oly keserűvé tette azt a poharat, amit kiivott, és összetörte Isten Fiának szívét" (Jézus élete, 661. old.).

Gondolkozzunk csak el Ellen White szavairól! Mi is történt a kereszten? Mit tudhatunk meg a bűn jellegéről és Istenről? Milyen árat kellett Istennek az üdvösségünkért fizetnie?

______________________________________________________________________________________________________________________________

Jézus kétségbeesetten kiáltott fel: „Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?" Utolsó szava, „Elvégeztetett!" mégis bizonyosságot, reményt és bizalmat fejezett ki. Kijelentette, hogy megnyerte a Sátán elleni utolsó, döntő csatát, ezzel örökre eldőlt a gonosszal való nagy küzdelem végkimenetele. A háborúnak ugyan még nincs vége, de tudjuk, hogyan fog végződni, mert Jézus győzött a Golgotán. Jézus Atyja kezébe ajánlotta magát, lehajtotta fejét, és meghalt.

Jézus az örökkévalóságtól fogva egy volt az Atyával (Jn 1:1–2), közös volt minden tettük és céljuk (1Móz 1:26; 3:22; Jn 10:30), de ott a kereszten attól szenvedett, hogy a bűn miatt el kellett szakadnia az Atyától. A kereszt elválasztotta egymástól a Szentháromság tagjait. Előfordult már, hogy el kellett válnunk valakitől, akit nagyon szeretünk, akihez igen közel érezzük magunkat? Milyen érzés volt? Jobban értékeljük-e ezután, amit Jézus tett értünk? Könnyebb-e engedelmeskedni Istennek, ha arra gondolok, hogy mennyit szenvedett a bűneim miatt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: