PÉTER BUKÁSA (Márk 14:27–31, 66–72)

Jézus előre megmondta, hogy Júdás majd elárulja (Mk 14:21), Péter pedig megtagadja (30. vers). Mégsem Isten rendelte el Péter és Júdás bukását. Isten egyformán ismeri a múltat, a jelent és a jövendőt. Az Atya előre látja, mi fog történni, ám mindenki szabadon dönt a tetteiről. Jézus tudta, mit fognak tenni. Ha Péter és Júdás másként döntött volna, Jézus sem ezeket a tetteket jövendölte volna meg.

Mit gondolt Péter, meddig követi Jézust? Komolyan gondolta szavait (Mk 14:27–31)?

_______________________________________________________________

Mennyire hasonlítunk Péterre! Milyen gyorsan ki tudjuk mondani: „Ha mindnyájan megbotránkoznak is, de én nem" (29. vers). Péter hitte, amit mondott. Mi is komolyan gondoljuk, amikor megfogadunk valamit Istennek, de újból és újból Péterhez hasonlóan megtört szívvel, sírva roskadunk magunkba, mert kudarcot vallottunk az Úr előtt. Meg kell tanulnunk a leckét, amit Péter megtanult: fogadkozhatunk, de ez még nem jelent győzelmet. Ha győzni akarunk, ne a saját erőnkre és képességeinkre hagyatkozzunk, hanem csak Krisztusra! Ha Péter inkább Krisztusról beszélt volna, mint önmagáról, akkor egészen másképp alakulhatott volna a története.

Nem csak Péter fogadkozott, hogy semmiképp sem tagadja meg Jézust (31. vers), mindegyik tanítvány azt hangoztatta. Ám ahogy a veszély nőtt, „elhagyván őt, mindnyájan elfutának" (50. vers). Igaz, itt főleg Péterről beszélünk, de a többieknek is volt mit megtanulni azzal kapcsolatban, hogy mit jelent Krisztust követni.

Mit mondhatott volna Péter, hogyan imádkozhatott volna, hogy megmeneküljön ettől a szörnyű kudarctól? A következő szövegek segíthetnek a válaszadásban (Zsolt 56:2–4; Zsolt 119:28; Lk 18:13; 2Kor 12:9–10; Fil 4:13). Milyen segítséget találhatunk ezekben a versekben a kísértések és a nehézségek legyőzéséhez?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: