A DICSŐSÉGES BEVONULÁS (Márk 11:1–11)

Jézus a feltámadása előtt pontosan egy héttel, vasárnap vonult be dicsőséges körülmények között Jeruzsálembe. A különböző felekezetekhez tartozó keresztények eltérő módon ünneplik ezt a napot. Sokan azzal emlékeznek meg a virágvasárnapról, hogy istentiszteletre mennek, énekelnek, olvassák az Igét. Egyházunkban nincs olyan liturgiai szabály, amely minden szombatra előírná az igei gondolatot és a prédikáció témáját, de kifejezett érdeklődéssel foglalkozunk Jézus életével, különösen földi útjának záró eseményeivel. Igen fontos komolyan elgondolkodni az utolsó vasárnapról szóló leíráson!

Mivel hívta fel Jézus már út közben a figyelmet Jeruzsálembe való bevonulására (Mk 11:1–11)? Mi a jelentősége annak, hogy Jézus szamárháton, az Olajfák hegye felől érkezett a városba (lásd: Zak 9:9)?

Jézus csendben, feltűnés nélkül is elmehetett volna Jeruzsálembe, mint azelőtt, de ez alkalommal fel akarta hívni magára a figyelmet. Tanítványait elküldte, hogy vigyenek neki egy szamarat, majd a szamár hátán ülve az Olajfák hegye felől érkezett a városba. Felfigyeltek erre az emberek, akik úgy fogadták, mint a régen várt Messiást. Jézus ugyan nem tetszelgett a világi vezető és szabadító szerepében, ahogy a nép remélte, mégis Ő volt a Messiás. Ezért szándékosan úgy vonult be a szeretett városba, ahogyan azt Zakariás próféta megjövendölte. Erre a tömeg szertelen ünneplésbe kezdett!

„Hozsanna. A görög hosanna az arám hoshar'na betű szerinti átírása, ami azt jelenti: ments meg most, vagy ments meg, könyörgöm… Itt ezt a kifejezést talán egy Istenhez küldött imaként foghatjuk fel, hogy a Messiás Király hozza el a szabadítást Izraelnek" (The SDA Bible Commentary, 5. köt. 471. old.).

Milyen csodálatosan kezdődött a páska hete! Ám, vasárnap a hozsánnát kiáltozó és ruháit az útra terítető tömeg péntekre már ezt üvöltötte: El vele! Feszítsd meg!

Mindnyájan kerülünk lelki hullámhegyek és hullámvölgyek közé, időnként lelkesedünk Istenért, és a hit szárnyára emelkedünk, máskor elbátortalanodunk, kételyekkel küzdünk, és épp hogy csak kitartunk. Hogyan küzdhetjük át magunkat a lelki mélypontokon? Tapasztalatainkból milyen tanulságokat vonhatunk le, amit elmondhatunk annak, aki épp most került hullámvölgybe? Jó, ha beszélgetünk arról is, hogy kinek melyik bibliaszöveg volt a csüggedés legjobb ellenszere.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: