AZ EBEK IS ESZNEK A MORZSÁKBÓL… (Márk 7:24–37)

Jézus sziroföníciai útján jutott el legtávolabb északra. Még itt, Kapernaumtól és Galilea ismerős tájaitól oly messze sem lehetett titokban tartani jelenlétét, a róla szóló hírek már ezt a területet is elérték. Így ébredhetett remény egy általunk ismeretlen pogány asszonyban, aki azt remélte, hogy Jézus talán segíthet démonoktól megszállott leányán.

Tanulmányozzuk a sziroföníciai asszony történetét (Mk 7:24–30)! Vessük össze Máté evangéliumának párhuzamos beszámolójával (Mt 15:21–28)! Miért beszélt Jézus olyan furcsán az asszonnyal? Honnan tudhatjuk, hogy az asszony nem vette rossz néven szavait?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

Jézus szavai sértőnek tűnhettek ugyan, de az asszony biztosan észrevett valamit Jézus beszédében, hanghordozásában, amiből rájött, hogy egyáltalán nem akarta megsérteni. Úgy beszélt vele, mint ahogy általában a zsidók szoktak az idegenekkel. Igazából a tanítványait akarta megtanítani valamire. Az egész beszámoló legszomorúbb része azonban az volt, ahogy a tanítványok viselkedtek, és ezt Máté is megemlíti. Éppen ők, akiknek bátorítaniuk kellett volna az asszonyt, akiknek igyekezni kellett volna, hogy mindenki áldást nyerhessen Jézus közelségéből, az Úr céljaival ellentétben munkálkodtak. Engedték, hogy előítéleteik, Istennel, az igazsággal és a hittel kapcsolatban előre kialakult nézeteik gátat vessenek Istennek, az igazságnak és a hitnek. Jézus szavai inkább saját tanítványainak és nem az asszonynak szóltak.

Az asszonynak olyan sok nehézséggel kellett megvívni, olyan sok oka lett volna arra, hogy feladjon minden reményt. Jézus végül azt mondta neki: „Óh asszony, nagy a te hited" (Mt 15:28)! Az asszony hite igen erős volt, pedig rendkívül sok akadályt kellett legyőznie. Milyen nehézségek állták útját? Hogyan bizonyította hitét a nehézségek között? Talán számunkra az a legfontosabb, hogyan mutatkozhat meg a mi életünkben is a hit, éppen a csüggesztő körülmények között?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: