Április 29.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: Olvassuk el Ellen G. White: Jézus élete című könyvéből Az első evangélisták (288–297. old.), Jertek, pihenjetek meg egy kevéssé! (298–302. old.), Adjatok nékik ti enni! (303–309. old.); Egy éj a tavon (313–318. old.), A galileai válság (319–330. old.) és a Hagyomány (331–334. old.) című fejezeteit!

MEGBESZÉLENDŐ KÉRDÉSEK:

1. Meséljék el néhányan az osztályban, ha előfordult, hogy Isten szolgálatában akartak tenni valamit, de később rájöttek tévedésükre! Mit tettek? Hogyan bántak másokkal? Mit tettek volna másképp, ha már akkor tudják azt, amit ma? Mit tanultak tapasztalatukból, ami segítségére lehet másoknak, hogy elkerüljék ugyanazokat a hibákat?

2. Mit akart Jézus elmondani a tisztátalanságról Mk 7:20-ban? Hogyan határozza meg itt az Úr a tisztátalanság fogalmát? Mennyire különbözik ez attól, ahogyan a rabbik értelmezték a tisztátalanságot? Milyen alapelvet tesz nyilvánvalóvá ez a különbség?

3. Jézus nagyon élesen szólt az emberi hagyományokról. Talán ellenezte a hagyományokat? Ha nem, miért használt ilyen kemény szavakat? Mi a helyzet a saját hagyományainkkal? Honnan származnak? Ellentétben állnak-e Isten parancsolataival? Jézus szavainak fényében, amelyeket a Márk 7. fejezete jegyez fel, felül kell-e vizsgálnunk bizonyos szokásainkat? Mennyi maradhatna meg, ha komolyan vennénk a mérlegelést?

ÖSSZEFOGLALÁS: Hónapokon át hatalmas tömeg vette körül Jézust Galileában, de közelgett a változás ideje. Először saját falujának lakói fordultak el tőle, majd lassanként a tömegek is. Később annak lehetünk tanúi, hogyan kerül Jézus összeütközésbe a vallási renddel. Meglepő szigorral feddi őket. Minden nyájasság, szépítés nélkül kimondja: a szigorú kegyességükre oly büszke vezetők valójában törvényszegők, vallásuk csak ámítás, képmutatás. Jézus útja valóban a kereszt felé vezetett.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: