Galileai tájakon

„És megfélemlének nagy félelemmel, és ezt mondják vala egymásnak: Kicsoda hát ez, hogy mind a szél, mind a tenger engednek néki?" (Mk 4:41)

A GALILEAI. Bár Jézus Názáretben, egy kisvárosban nőtt fel, mégsem ezt a helyet, hanem Kapernaumot választotta szolgálatának székhelyéül (lásd: Mk 2:1). Kapernaum városa a Galileai-tenger északi végén terült el, és ez volt a halászat központja. Amikor Jézus visszatért gyakori utazásaiból, Kapernaumba ment haza.

Észak-Izrael tájképének meghatározó eleme a Galileai-tenger. Alakja, akár egy óriási szív, mintegy 21 kilométer hosszan terjed ki dél felé, a legszélesebb része pedig 12,8 kilométer. A helyenként 40–45 méter mély, zöldeskék színű, friss víz, amely bővelkedik halakban. Mivel felszíne 213 méterrel a tengerszint alatt fekszik, a tó környékén szubtrópusi éghajlat van.

Az eheti tanulmány történeteiben itt találjuk Jézust: a naponkénti leckék mindegyikében vagy a tavon vagy annak valamelyik partján láthatjuk.

A HÉT FŐBB KÉRDÉSEI: Mit akart Jézus megtanítani a magvető példázatával? Miért hasonlította örökkévaló országát egy maghoz? Mit tanulhatunk a tengeren kitört vihar történetéből, a megszállott meggyógyításából és abból, ahogy szinte egy időben két asszonynak segített? Milyen hagyományokat söpört félre Jézus, és miért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: