AZ EVANGÉLIUM ELSŐ SZAVAI

Olvasd el Mk 1:1-et, és vesd össze a többi evangélium kezdő soraival! Milyen fő különbséget fedezel fel?

Úgy tűnik, mintha Márk elkapkodná a bevezetést. Kihagyja Jézus nemzetségtáblázatát, csodálatos fogantatását és születésének drámai körülményeit. Nem is utal a bölcsek látogatására, a pásztorok által megfigyelt mennyei jelenésre, vagy arra, hogy Heródes ördögi módon akarta a gyermek Jézust megöletni. Nem hallunk az egyiptomi bujdosásról, sem a názáreti ácsműhelyben töltött korai évekről. Nem azért, mintha ezek a tények lényegtelenek lennének, hiszen nagyon is fontosak. Azonban Márk szempontjából és a miénkből sem ezek a legfontosabbak. Márk célja: az olvasó leginkább azt értse meg a bevezetőből, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia.

Mit jelent az Isten Fia kifejezés a Biblia más részein? Érdemes megfigyelni Lk 1:34–35; Jn 10:30; Fil 2:5–11; Kol 1:13–19; Zsid 1:1–3 verseit. Mit mondanak ezek az igék arról, hogy ki is volt Jézus? Miért olyan fontos igazán ismerni Őt?

A Szentlélek különleges szerepe Jézus fogantatásában utal arra, hogy az ember Jézus Isten Fia volt. Az Isten Fia kifejezésnek azonban sokkal mélyebb a jelentősége: azt is elmondja, hogy Jézusnak isteni természete van, valóban Isten; mindig is az volt, és az lesz. A hetednapi adventisták hitelveinek negyedik pontja ezért szól így: „Isten, az örökkévaló Fiú, testté lett Jézus Krisztusban. […] Az örökké igaz Isten igaz emberré lett Jézus Krisztusban" (A hetedik napot ünneplő adventisták hitelvei, 44. old.).

Márk nem utal a szűztől való születésre, valószínűleg azért nem, mert azt akarta hangsúlyozni, hogy Jézus Isten örökkévaló Fia. Ezt nevezi evangéliumnak, ami régi görög kifejezés, és eredetileg a győztes csatáról való híradást jelentette. Jézus követői számára ez a kifejezés nem csak általánosságban vett jó hírt jelent, hanem a jó hírt, amelynek középpontjában Jézus Krisztus, az Isten Fia áll. Ő a jó hír, az evangélium! Az evangélium a győzelemről szóló hír.

Te mit győztél le Jézus erejével? Mit nyertél általa? Mi felett arattál győzelmet? Milyen változást jelent ma számodra ez a győzelem?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: